Pysy pystyssä, näe ja tule nähdyksi teemana

Satamien työturvallisuuspäivä 2.10.2017

Liukastui ja jäi roikkumaan junanvaunun oven kahvaan: 66 sairauslomapäivää. Liukastui laiturilla: 5 sairauslomapäivää, liukastui parkkipaikalla: 31 sairauslomapäivää. Liukastui ja kaatui junavaunun ovea sulkiessa: 5 sairauslomapäivää. Nämä ja lukemattomat muut liukastumiset työmatkoilla ja työtehtävissä on kirjattu vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Liukastumiset näyttelevät yllättävän isoa osaa, jopa puolta, vaaralliseksi luokitellun satamatyön työtapaturmatilastoissa. Työstä poissaolojen lisäksi tapaturmat aiheuttavat harmia myös muuhun elämään.

Turvallinen liikkuminen jalkaisin haasteellisissa talviolosuhteissa on valittu ensimmäisen valtakunnallisen satamien turvallisuuspäivän toiseksi teemaksi, joka on Pysy pystyssä, näe ja tule nähdyksi. Tasaisella maalla liukastelun lisäksi huomiota kiinnitetään oikeanlaiseen työkoneisiin nousemiseen ja niistä poistumiseen.

Satamien turvallisuuspäivää vietetään 2. lokakuuta 2017 kaikissa Suomen satamissa. Lokakuussa päivät ovat jo lyhentyneet ja hämärä tulee aikaisin. Siksi on tärkeä muistuttaa myös näkymisestä. Työntekijöillä ja muilla satamassa liikkuvalla tulee aina olla heijastava vaatetus ja sen merkitys on ymmärretty hyvin, mutta näkyminen työmatkoilla ei ole yhtään vähäisempi asia. Heijastavat asut ja heijastimet ovat halpa henkivakuutus. Tieliikennelaki jopa velvoittaa jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessa.

Satamien turvallisuuspäivä on yritysten johdon, henkilöstön, ammattiliittojen ja satamanpitäjien yhteinen tapahtuma. Työpaikoilla pidetään taukojen yhteydessä turvallisuustuokioita, joissa muistutetaan edessä olevan pimeän ja liukkaan ajan vaaroista.

Lisätietoja: työmarkkinajohtaja Markku Hakala p. 050 3734544
 

Tee oma turvallisuushavaintosi täällä ja osallistut arvontaan!